Eilen illalla innostuin pizzan tekkoon, joo helepommalla ois saanu, ku ois hakenu ostarilta, mutta kyllä se omatekemä o hyvvää! Pohoja o nii heleppo tehä, ettei siihe valamiita pakastepohojia kannata käyttää (jaiks);

4 dl käjenlämpöstä vettä
1/2 tl suolaa
1/2 paketti hiivaa
jauhoja
4 rl ruokaölijyä
 
Hiiva liotettaan vetteen, perrään suola ja sitte aletaan lissään jauhoja, loppuvaiheesa lorraus ölijyä. Liina päälle ja hellan päälle nousemaan. Ensimmäisenä mää aina laitan uunin lämpiämmään, että o oikee kuuma (250 astetta, jollei vähä enemmänki), ni siinä hellan päällä o hyvä taikinan nousta.
 
Kastikkeen teen kansa ite, ei hiijesä siihe pizzaan mittää tomaattipyrettä eli vielä vähemmä ketsuppia laiteta. Tai nii määki joskus aikanaa laitoin, mutta sitte ystävältäni sain tämän kastikeohojeen ja pääsin maistamaan, ni siihe loppu pyrreen käyttö  On siinä nii vissi ero!!!
 
Tuosta taikina annoksesta tullee yks pellilline, teen sen ylleensä kaksinkertasena, mutta tuoho taikina-annokseen riittää seuraava kastikeohoje;
 
1 tetra tomaattimurskaa (Pirkka chili-maustettu o hyvä valinta)
rippaus suolaa
noin 1/2 dl sokeria
pizzamaustetta reilu ruokalusikalline
 
Kastiketta keitellään hilijasella tulella, välillä hämmentäe, ni taittuu tuo tomaattimurskan väkevyys.... mulla o tuosa sitruunahunajaa, ni sitä muute kans lorrautin eiliseen kastikkeeseen, hyvän älläyksen teki. Sitte sauvvasekottimella tasaseksi tuo kastike, kuha se o valamista. Voi maistella välisä ja jos maistuu väkevälle, ni jatkaapi keittämistä. Tämä muute paranee vielä pakkasesa, jotenka sitä o sama tehä aina vähä isompi annos, ni ei tarvi joka kerta keitellä. Kerran ku teettä, ni takkaan että käy niinku mulle, pyrreet jää kaupa hyllylle.
 
Sitte vaa täytteet oman mielen mukkaan, mulla oli juustoraaste, tonnikala, mozzarella-siivuja, tomaatti-siivuja ja aurajuustua. Pizzamaustetta laitan ylleensä kokuamisvaiheesa vielä pikkusen. Paistoaika o iha hetkine, oiskohan viis minnuuttia, mutta se tietenki riippuu uunista, kyllähä sen näkkee ku se o valamis. Mutta uuni pittää olla tosi kuuma... Vaa oliha hyvvää, pikkuyninää kuulu koko syönnin ajan, nii oli makusta!!
 
 
Nyt lenkille, mittari näyttää vaa -15 astetta, mutta näyttää myös vähä sille, ku tuulis.... huoh... alakas jo lämpiämmää!!!