Ravintolaleikkejä jatkettii tännää, kylläpä oli ruoka ja seura hyvvää ... oltii siis kahellee Täsäpä menu ja kuvia, ohejeitaki yritän ylleisön pyynnöstä laittaa, porkkanasosekeitto oli täys kymppi, molemmat ynistii ku sitä syötii, isäntäki sano, ettei tienny porkkanasta mittää nui hyvvää ees tuleva... no tullee kait se hyvvää vaikka tiskirätistä ku kermaa lissää Peruna duchessea tekkiin ensimmäistä kertaa, sitä tullee varppii tehtyä toistekki, se o semmone juhulavampi muusi...

Menu:

  • Kermane porkkanasosekeitto Auralla terästettynä
  • Sisäfilepihivi konjakki-pippuri-kermakastikkeella, peruna duchesse ja hunajaiset uunijuurekset
  • Lämmi kauraomenapaistos vanilijavaahon kera

     

Porkkanasosekeitto, tästä määrästä tullee reipas annos kahelle...

  • 5 pientä porkkanaa tai muutama iso
  • 2 pientä perunaa
  • puolikas pikkusipuli
  • 5 dl vettä
  • puolikas kasvis- tai lihaliemi
  • 1,5 dl ruokakermaa (käytin Flora Kuohua)
  • Nokare Aurajuustua halutessaa

Kuori ja piliko porkkanat ja perunat, laita vetteen kiehumaa ja nakkaa se puolikas liemikuutio ja sipuli sinne mukkaan. Keitä iha kypsäksi, kaaja kerma sekkaan ja vejä sauvasekottimella iha, iha tasaseksi, sekkaan vielä Aurapalane murustettuna ja vielä sauvalla sekasi, tarkista suola ja muut mausteet.... koristeeksi sitte vaikka tuoretta basilikkaa, mulla ei ollu ni porkkanoita kuoriesa vetäsin niistä kuorimaveittellä pari siivua koristeeksi.  Oli kyllä hyvvää, keiton kaverina syötii uunisa paistettua yrttivoilla maustettua patonkia....

Peruna duchesse

  • Perunoita ruokailijoijen mukkaan
  • Voita maun mukkaan
  • Suolaa, valakopippuria, rippaus jauhettua muskottipähkinää, mulla ei ollu, jote laitin jauhettua mustapippuria
  • Kanamunan keltuaista, sopiva annostus killoon perunoita o nelijä keltuaista...
  • Lorraus kermaa... ei kait sitä oo ees olemasa semmosta, mihi kerma ei passais...

Kuori ja piliko potut ja laita suolavetteen kiehumaa, keitä kypsäksi. Passeeraa haarukalla siivilän läpi kypsät perunat, jos iso satsi o ni varmaa voi käyttää survinta... sitte lissäät voita, mausteet ja keltuaiset, sekota massa hyvi ja laita pursotinpussii.... törryyttele pursottimella tuommosia nuin pikkusen kahavikupin kokosia kekoja ja paista 200-asteisesa uunisa, kunnes saavat kauniin värin, ei mee montaa minnuuttia, oiskoha ollu viitisen minnuuttia mulla. Juhulavaa muusia, jos haluaa vähä hifistellä, passais älyttömä hyvi esim. lohen kansa... vai passas kyllä pihivinki kansa, keltuaiset ja kerma piti siitä huole...

Uunijuurekset:

  • Omie mieltymyste mukkaa juureksia, mää käyti porkkanaa, lanttua, sipulia ja battaattia
  • Ruokaölijyä, suolaa, mustapippuria, hunajaa eli siirappia

Kuori ja piliko juurekset, lantut saa pilikkua pienemmäksi ku esim. porkkanat ja battaatit, ne ku kestää kypsyä vähä pitempää... laita ne astiaan ja sinne ölijyä ja mausteet, sekota käsipelillä hyvi, että ölijy ja mausteet leviää... kaaja laakiaan voijeltuu vuokaan ja lorraus hunajaa tai sitä siirappia siihe päälle... 200-asteisesa uunisa juurespalojen koosta riippue nuin 20-30 minnuuttia... sekota niitä paiston välisä ja maista, ettei vaa mee ylikypsäksi, paistoaikaha o aina riippuvaine uunin tehosta. Mulla tuli nyt se moka, että lantut oli saman kokosia ku muukki, jotenka ne muut meni vähä liian kypsäksi... elä nää tee sammaa virhettä....

Sisäfilepihivit:

  • Nuin 1,5 sentin paksune sisäfilepihivi per ruokailija, ahaneimmille toinenki
  • Ölijyä pannun voiteluun ja nokare voita paistamissee
  • Suolaa ja pikkuse grillimaustetta, kokonaisia rose- tai viherpippureita
  • Kermaa, lorraus konijakkia, puolikas lihaliemikuutio tai sitä liha fondattia, jos semmosta sattuu olemaa...

Ota pihivit jääkaapista lämpiämmää hyvisä ajjoin, nuin 1/2 tuntia enne paistamista, että ovat huoneelämpösiä... voitele pannu ölijyllä (mulla o semmone parilapannu pihivien paistoo, Lidlistä ostettu, mutta oikee mainio) ja paa pannu kuumenee levylle, ku se o kuumunu, ni voita pannuu ja kuha sullaa ja pikkuse muuttaa väriä ni pihivit sinne... jokku sannoo, että pihivit maustetaa kypsänä, toiset taas maustaa heti, mää kuulun niihi heti maustajiin, tee niinku ite tykkäät... sitte ku pihivit o oman kypsyysasteen mukasia (tai ainaki niijen syöjien maun mukasia) ni kaaja pannulle kermaa, murustele liemikuutio tai lorrauta fondattia sekkaan ja se lorraus konjakkia, sitä ei palijo tarvi olla, brandyki käy... halutessas voit ottaa pullosta tömpsykki, mää en ottanu... siihe sekkaan hierot käsisä niitä kokonaisia pippureita ja sitte vielä lissäät niitä iha kokonaisina, sekota ja tarkista suola. Pihivit voit ottaa pannulta pois tuon kastikkeen teon ajaksi, mää en ottanu, mutta huomioi, että ne siinä kypsyy samalla...

Kauraomenapaistos:

  • Omenia, hyvä sääntö varmaa yks normikokone ruokailijjaa kohe
  • Voita ja sokeria, lorraus siirappia
  • Pikakauraryynejä

Kuori ja piliko omenat palasiksi, oiskoha semmone 1*1 senttiä sopiva koko, lavo ne voijjeltuu vuokaan, sulata kattilasa voi, lissää sokeri, kahtee omenaa vähä vajjaa puoli desiä ja siihe sekkaan pikkuse siirappia ja sitte kauraryynit, se verra että tullee iha jämäkkä massa.... levitä se omenapaloje päälle ja sitte 200-asteisee uunii nuin 20 minnuuttia, riippuu tietenni taas siitä uunin tehosta ja satsin koosta... kuha vähä jähtyy ni tarjua vatkatun Flora Vanillan tai vanilijajätskin kansa... voin sanua, että o herkkua!!! Juhulaillallisen jäläkeen otettujen päiväunien jäläkeen loppu (jos sitä jäi), maistuu kahavin kansa aiva yhtä herkulle!!

 

Siinä se taika o näi mone pöperön valamistuksesa, että ossaa ajottaa oikee, ettei joku jähy eli toine mee ylikypsäksi, pari tuntia varmaa meni valamisteluihi ja aterian tekkoon, mutta uskokaa vaa, kyllä se kannattaa!!! Mää laitoin ensi kiehumaan duchesse potut yhtee kattilaa, toisee porkkanasosekeittoainekset, (sehä ei haittaa vaikka ovatki vähä ylikypsiä), sitte tein uunivalamiiksi kauraomenapaistoksen, sen jäläkeen työnsin uunijuurekset uunii ja loppuvaiheesa meni kaurapaistos sinne kaveriksi (mulla o kiertoilimauuni). Sitte tein duchesse-massan ja pursottelin pellille valamiiksi ja sen jäläkeen tein sosekeiton ja ku se oli valamis ni perunat uuniin ja pihivien paisto... kaikki tuli ajallasa, ei tuu oikiassakkaa ravintolasa ruoka näi mukavasti ku meillä.. huoh... kuka se kissan hännän nostas, jollei kissa ite!! Mukavaa lauantaita kaikelle kansalle ja muistakaa osallistua The Arvontaan:

Arvonta, kilipailu vai mikä se oli....