Viime lauantain kynttiläillalline sai munt hermoraunioksi, melekeen... se oli sarjassamme päivä ku mikkää ei onnistunu... alakuruuaksi piti olla tuoretta parsaa ja ilimakuivattua kinkkua hollandaise-kastikkeen kera... lähetin isännän kauppaa vaa ei se oo nii monasti nähäny tuoretta mokomaa, että ois ymmärtäny sen nipun nähäneen jo parraat päiväsä. Voi rähämä ja vielä viis eurua oli maksanu se, kyllä teki mieli hypätä autoo ja käyvä viemäsä se kauppiaalle, että voit keitellä sen nipun iha ite

Noh, aattelin että oha sitä maalimasa oikeitaki murheita, että elä nyt Anne yhestä parsanipusta kehtaa nui suuttua, keksi jottai muuta... alakupallaan tuli sitte vähä vihiriää, sitä kinkkua (joka ei kyllä mun suuhu maistunu yhtää nii hienolle ku oon luullu sen maistuvan) ja mozzarellaa... no se siitä, kyllä se meni, jollei ny mittää gurmettia ollukkaa...


Vaikkei mulla oo tapana lukia resehtejä, ni nytpä aattelin toimia tapojeni vastasesti. Isäntä meillä tykkää kalasta, mutta harvemmi meillä sitä o, ku mää en taas syö muuta ku savukallaa... ja kokkiha se päättää mitä syyää... Top Chefisä tekivät lohta täsä männä päivänä, kokkeilin sitä Emmin tulikoeannoksen ohojetta ja taas alako ongelmat... se vieraileva tuomari kehu sitä kastiketta, Dijon-vanilijasåsia... voi kauhia, se oli nii pahhaa että meni roskii ja se Dijon-sinappipurkki peräsä, turha sitä oli kaapiin laittaa, syömättä se ois jääny, nii oli väkevää ja omituisen makusta!!! No se itte omenamehusa paistettu lohi oli syömäkelevollista, mutta ei sitäkää gurmeeksi voinu nimittää, varmaa se Emmin tekemänä ois maistunu paremmalle... sen lastupalasen jätin suosiolla poijes ja tein sitte lohen kaveriksi semmosen peruna duchessen, niinku etelliskerralla....

Jäläkkäriksi yritin jonku sortin suklaakakkua, mutta käytin siihe Sallisen mantelijauhetta, joka oli nii rakkeista enkä tajunnu sitä jauhaa, ni se pilas kakun koostumuksen iha kokonaa... nii kelijutti ku kaikki meni pielee, ettei mulla oo ees kuvvaa pää- ja jäläkiruuasta... ehkä ens kerralla paremmi, siirrymmä muihi aiheisii!

Viime kesänä oltii jo ostamasa sähkösavustinpönttyä, mutta aina se jäi... nyt kävästiin Limingantullin Halapa-Hallin muuttomyynnissä ja sielä oliki semmone laitos, eikä hintaakaa ollu ku 44 eurua, vaikka ne maksaa alun toista sattaa oikialla hinnalla. Se piti heti testata ja olipa huippuvehe. Harmi ku tähä ei saa vielä tuoksua mukkaa, mutta jos lauantain päivälline epäonnistu melekeen täyellisesti ni tämä lohisatsi onnistu enemmä ku kympillä. Suolaus, kypsyys, väri, maku ja tuoksu, ah kaikki nii kohillaa. Ens kerralla kaverin neuvosta pittää tehä kallaan muutama viilto ja laittaa niihi Aura-juustua... mutta täsä kuvvaa;

Täälä o nyt pakkasta piisannu iha omiksi tarpeiksi, vaikkon aamusta alakae takkaa hehkutettu, ni kylymä o sisälläki. Lämpimiksee alettii eile pullan leivontaa ja kyllähä siinä sitte hommastellesa lämmin tuliki ku uuni usiamma tunnin oli päällä. Pullataikinan nostatuksesaki oli ensi ongelmia kylymyyen takia, mutta uuni päälle ja astiat siihe hällän päälle, ni joha alako nousee. Meillä isäntä tekkee taikinan, mää leivon sen ja isäntä siinä samalla hoitelee voitelut ja paistamisen. Sillä lailla se samalla sotkemisella tullee isompiki satsi tehtyä, me tehhää tuo ohoje kaksinkertasena... täsä hyvä nisuohoje;

  • 75 g hiivaa
  • 250 g voita
  • 7 1/2 dl kevytmaitua
  • 2 tl suolaa
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 1 pötkylä eli 8 gramman pussi kardemummaa
  • 1 muna
  • nuin 1,3 kilua jauhoja

Murenna hiiva kuluhoon. Sulata rasva kattilasa, kaaja päälle maito ja kuumenna käjenlämpöseksi. Kaaja maito hiivan päälle ja sekota taikinakonneella hittaalla noppeuvella. Lissää suola, sokeri, mumma, muna ja jauhot (jätä taikina mielummi vähä löysäksi eläkä tee iha tiiliskiviä). Lissää konneesee kaasua ja vaivaa taikina kunnolla sekasi. Laita taikina-astia lämpimää paikkaan liinan alle nousemaa (kyllä se tämä suomen kieli o omituista, siis taikina nousee, ei se astia, jos se lähtee liikkelle, ni sanosin että sulla o joku ongelma, joka kannattaa selevittää...). Nostatuksee mennee semmone rapsakka puoli tuntia, hällän päällä se tapahtuu sutjakammi....

Leivo pyöreitä pullia eli vanilijapyörylät mää teen seuraavasti; kaulitte taikinapalane suorakaiteen malliseksi, levitä siihe paistonkestävää jauheesta tehtyä vanilijakreemiä, sirottele mantelirouhetta ja kääri koko kommeus rullalle, leikkele terävällä veittellä eli pizzaleikkurilla nuin kahen sentin palasia ja asettele paperivuokasiin. Enne uuniin menua voitele munalla ja ropsauta raesokeria päälle. Paista reilusa 200 asteesa (riippuu taas vähä uunin tehosta, ite kukanenki oman uunisa tuntee) nuin 5-7 minnuuttia, kyllä sen näkkee ku ovat kypsiä...

Kaneliähöttimet tullee nii, että taas kaulitaa suorakaitee malline levy, sille levitettää sulatettua voita, sokeria ja kanelia, taitetaa reunat vastakkai, leikataa nuin parin sentin siivuja. Siivun päistä kiinni ja käännetää kierteelle ja lopuksi pyöräytettää solomulle. Enne uunii menua samat kotkotukset eli voijjellaa munalla ja raesokerit päälle, paistettaa kauniin ruskiaksi... Tuon ohojeen mukkaan tuplana tehtynä tullee tämmöne määrä;

No jaa, tästä satsista puuttuu ne, jokka kuvvausvaiheesa oli jo uponnu leipureijen ja viralliste arvontavalavojien mahhoihi, voin tunnustaa, ettei niitä ollu vaa kaks eli nelijä...

Vaikka täälä o ollu tosi kylymä, ni kuu oli nii hauskan näköne, että mun piti hilipasta pihalle testaileen kameran eri asetuksia, tuliha se yks hyväki kuva, siinä näkkyy iha nuita kraattereita, tosin tähä pittää pienentää tuota kuvaa nii palijo, että lienekkö näkyvät, mutta käyttäkää mielikuvitusta...

Arvontaa o tullu kovasti ossaanottoja, vielä ehtii huomisiltaa asti, jollei vielä oo osallistunu!